субота, 15 лютого 2020 р.

Факти про мову

Всі знають що українська мова за своєю милозвучністю одна з кращих. Проте далеко не всі знають що найбільш схожою до української є білоруська, а не російська.
1. «Україна», як назва півдня Русі — вперше зустрічається в «Іпатіївському літописі» понад вісімсот років тому, а термін «українська мова» зазнав широкого вжитку лише у 19 ст.

2. Українська мова колись називалась простою, козацькою, малоросійською та малоруською, а також русинською або руською і навіть кубанською мовою.
3. Поняття «українська мова» на Закарпатті використовують лише з двадцятих — тридцятих років 20-го століття.
4. Українська літературна мова виникла наприкінці 18-го ст. після виходу поеми Енеїда в 1798 році і відповідно її основоположником став Іван Котляревський.



5. Народна пісня «Щедрик» заслужено здобула всесвітню популярність. Безліч разів вона звучала у популярних фільмах та серіалах, але далеко не всі знають, що Carol of the bells — це англомовна версія нашої різдвяної пісні «Щедрик».

6. З 1918-го до 1920-го українська була офіційною в Кубанській Народній Республіці.

7. За даними по пошукових запитах у системі «Yandex», найбільша частина українською мовою припадає на Тернопільську область — 33%.

8. Найдавніші, документально зафіксовані, українські поетеси — Анисія Парфенівна та Анна Любовичівна жили орієнтовно в 17 ст.

9. За мелодійністю з українською може конкурувати лише італійська і французька мова.

10. Серед слів найчастіше використовують іменник — «рука», прикметник — «великий», дієслово — «бути» і серед займенників — «він».

11. Найчастіше в українській мові вживається буква «п», з неї також найбільше починається слів, а найменше вживається літера «ф» і слова які з цієї літери починаються зазвичай запозичені іншомовні.

12. Найдовші слова паліндроми (ті які можна прочитати зліва направо та справа наліво) складаються з семи букв «тартрат» і «ротатор», а найдовший вислів — «Я несу гусеня».

13. На сьогодні згідно зі словником НАН України — в українській мові понад 256 тисяч слів.

14. Для розмови на побутовому рівні звичайній людині вистачить дві - три тисячі слів. Лексика всього спадну Тараса Шевченка налічує понад 20 тисяч слів.

15. Українська мова багата на синоніми, до прикладу слово «бити» має сорок п'ять синонімів.

16. Певні поетичні твори з «Кобзаря» Тараса Шевченка перекладено більш ніж на 100 іноземних мов. Проте безперечний рекордсмен твір Тараса Шевченка «Заповіт», який був перекладений близько 150 разів різними мовами світу.

17. У місті Переяслав-Хмельницький відкрито музей «Заповіту» Тараса Шевченка.

18. Українські письменники часто використовували псевдоніми. Так за різними дослідженнями Олександр Кониський використовував 141, а Іван Франко 99 псевдонім.

19. З лексичної сторони найбільш схожою до української мови є білоруська на 84%, наступна польська 70% і потім словацька мова 68%. З російською мовою всього 62% спільної лексики.

20. Українська мова входить в тридцятку найпоширеніших у світі мов, число людей, які розмовляють українською близько 45 мільйонів.

21. Всі дитинчата тварин українською мовою в середньому роді наприклад : кошеня, цуценя, ягня, лоша, порося і т.д

Немає коментарів:

Дописати коментар